De Rijdende Notaris - Complete notariële dienstverlening
RSS

Recente posts

Rijdende Rechter
fiscale trucs
Uitkomsten Prinsjesdag 2015

Categorieën

eigen woning
Vermogen BOX 3
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

fiscale trucs

Fiscale trucs voor vermogenden

(29 maart 2016)  

Een IB-ondernemer heeft niet de vrijheid om naar eigen inzicht spaargelden vanuit box 3 over te brengen naar het ondernemingsvermogen. Dit antwoordt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën op een vraag van Tweede Kamerlid Farshad Bashir (SP). Bashir stelde vragen over fiscale trucs voor vermogenden naar aanleiding van de evaluatie van fiscale regelingen. Hij vroeg onder meer of IB-ondernemers hun belastingafdracht kunnen verlagen door spaargeld van box 3 naar de ondernemersrekening te ‘verhuizen’ en daarmee box 3-heffing te ontlopen.


Voor een IB-ondernemer geldt het leerstuk van de vermogensetikettering. Het is in strijd met dit leerstuk om gelden vanaf een privérekening naar de zakelijke rekening over te boeken, als deze gelden niet binnen de onderneming (zullen) worden aangewend. Vermogenden kunnen hun belastingafdracht wel verlagen door spaargeld te ‘verhuizen’ van box 3 naar een bv waarbij voordelen in box 2 vallen. In bepaalde situaties kan het volgens Wiebes mogelijk fiscaal voordelig zijn spaargeld aan te houden in een bv. Dat is afhankelijk van meerdere parameters, zoals de rentestand en kosten. Wiebes benadrukt dat de beleggingsstrategie en vermogensmix niet alleen fiscaal gedreven zal zijn, maar ook bepaald zal worden door andere factoren zoals risicospreiding en rendementsverwachtingen.

 

Vooroverleg bedrijfsoverdracht

Verder vroeg Bashir of het klopt dat een derde van de totale capaciteit die bij de Belastingdienst beschikbaar is voor schenk- en erfbelasting, wordt ingezet voor de bedrijfsopvolgingsfaciliteit. Wiebes bevestigt dat. Dit is onder meer een gevolg van het feit dat bijvoorbeeld veel behoefte bestaat aan vooroverleg over de te volgen procedure van bedrijfsoverdracht om gebruik te kunnen maken van de faciliteit, zeker bij gefaseerde overdrachten, aldus de staatssecretaris


(bron: KNB)0 Reacties op fiscale trucs :

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment